Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Skarb zdrowia i smaku

Maliny, obok truskawek, są ulubionymi owocami Polaków.

Niedziela Ogólnopolska 35/2025, str. 62

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Należą do rodziny różowatych, a miejscem ich pochodzenia są góry Ida w Turcji. Naturalnie występują w stanie dzikim na obszarze północnej Azji oraz niemal całej Europy. Spotkać je można przede wszystkim w lasach, zaroślach oraz miejscach po wyrębie drzew. Maliny uprawne owocują zazwyczaj na pędach dwuletnich, a ich owoce pojawiają się późną wiosną oraz wczesnym latem. Maliny odmian owocujących na pędach jednorocznych pojawiają się pod koniec lata i na jesieni.

100 g owoców dostarcza ok. 43 kcal, przez co maliny są owocami polecanymi osobom dbającym o prawidłową masę ciała. Charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w niewielkiej ich objętości znajduje się bogactwo składników odżywczych. Owoce te są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga funkcje odpornościowe oraz regenerację tkanki łącznej, a także odpowiada za wchłanianie żelaza. W malinach znajdują się: witamina A, tiamina, ryboflawina, witamina B6 oraz wapń i cynk.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W porcji odpowiadającej 123 g znajduje się aż 8 g błonnika pokarmowego. Dzięki temu, a także dzięki garbnikom owoce te są bezpieczne dla diabetyków. Mogą obniżać poziom cukru we krwi oraz poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Maliny obniżają poziom stresu oksydacyjnego oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Te właściwości wykorzystywane są pomocniczo w łagodzeniu objawów zapalenia stawów.

Reklama

Badania wskazują, że spożywanie malin może korzystnie wpływać na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych, przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Badania naukowe potwierdzają, że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawarty w malinach może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Związki przeciwutleniające opóźniają również procesy starzenia.

Świeże maliny są nietrwałe. Po ich zakupie najlepiej skonsumować je tego samego dnia. Poza sezonem warto korzystać z owoców mrożonych, gdyż w tej formie nie tracą swoich właściwości.

Maliny mogą powodować u niektórych reakcje alergiczne.

Świeży owoc doskonale sprawdzi się jako przekąska, a także jako dodatek do jogurtu, ciasta, a nawet sałatki lub jako dodatek do mięs i ryb. Maliny stanowią popularny składnik soków i syropów.

Deser jogurtowo-miętowy z malinami i wanilią

SKŁADNIKI:
· średnie opakowanie jogurtu naturalnego
· świeża mięta pieprzowa (ok. łyżeczki)
· kropla ekstraktu waniliowego
· 1,5 garści malin
· 1,5 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt zmiksować z listkami mięty i wanilią. W wysokiej szklance lub pucharku układać naprzemiennie warstwę malin i warstwę jogurtu. Posypać płatkami migdałów.
Wartość energetyczna: 260 kcal
Białko: 11,5 g
Tłuszcz: 14,7 g
Węglowodany: 23,9 g

2025-08-25 18:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dufinki

Kiedy szukamy pomysłu na proste i szybkie danie z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z wczorajszego obiadu, rozwiązaniem będzie przygotowanie pysznych dufinek. Przepis nadesłała p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

• 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
CZYTAJ DALEJ

Prezydent: przekazałem Zełenskiemu zdanie Polaków, że pomoc Ukrainie nie spotkała się z należytym docenieniem

2025-12-19 12:52

[ TEMATY ]

Ukraina

Wołodymyr Zełenski

Karol Nawrocki

PAP/Paweł Supernak

Prezydent Karol Nawrocki powiedział w piątek, że przekazał w rozmowie prezydentowi Ukrainy Wołdymyrowi Zełenskiemu, iż według Polaków wielowymiarowa pomoc Polski dla Ukrainy nie spotkała się z należytym docenieniem i zrozumieniem. Dodał, że Kijów ma dziś w ręku instrumenty, by ten trend powstrzymać.

Nawrocki na konferencji prasowej po rozmowach z Zełenskim podkreślił, że od 2022 r. 4,91 PKB Polski „poszło na wsparcie naszego sąsiada, Ukrainy, w zakresach i humanitarnych, i w zakresach militarnych, i wojskowych”.
CZYTAJ DALEJ

Betlejemskie Światło Pokoju dotarło do Sekretariatu Konferencji Episkopatu Polski

2025-12-19 17:24

[ TEMATY ]

harcerze

Betlejemskie Światło Pokoju

bp Marek Marczak

Sekretariat Episkopatu

BP KEP

Od harcerzy ZHP Betlejemskie Światło Pokoju otrzymał sekretarz generalny KEP bp Marek Marczak

Od harcerzy ZHP Betlejemskie Światło Pokoju otrzymał sekretarz generalny KEP bp Marek Marczak

„Pielęgnuj dobro w sobie” to hasło tegorocznej 35. edycji Betlejemskiego Światła Pokoju, które jest symbolem uniwersalnych wartości braterstwa i pokoju. W piątek 19 grudnia, podczas spotkania opłatkowego w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie, od harcerzy ZHP otrzymał je sekretarz generalny KEP bp Marek Marczak.

W tym roku Światło zostało ponownie odpalone w Grocie Narodzenia w Betlejem, a następnie przetransportowane drogą lotniczą do Austrii. Stamtąd Światło wyruszyło w swoją międzynarodową podróż, by trafić do kolejnych wspólnot, krajów i kontynentów. 7 grudnia, w Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na zakopiańskich Krzeptówkach, harcerki i harcerze ZHP odebrali Betlejemskie Światło Pokoju 2025 od skautów ze Słowacji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję