Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Słodkie owoce lata

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy (beta-karoten, witaminy C i E) morele zwalczają wolne rodniki, przez co przeciwdziałają starzeniu się skóry oraz wpływają na możliwość hamowania rozrostu komórek nowotworowych. Te pomarańczowe owoce zawierają także fenole, a w szczególności kwas p-kumarowy, który wykazuje działanie przeciwwirusowe. W składzie mają również resweratrol oraz katechinę. Są to związki wykazujące działanie przeciwzapalne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Czym trzeba się kierować przy zakupie moreli? Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe owoce. Świadczy o tym jednolity pomarańczowy kolor. Trzymany w dłoni owoc powinien ulegać lekkiemu naciskowi. Morele nie powinny być zbyt miękkie. Z uwagi na ich wrażliwość na wysoką temperaturę nie powinny być kupowane na targu w upalne dni.

Poza sezonem warto korzystać z owoców suszonych. Suszenie to proces technologiczny, który przedłuża trwałość owoców i tym samym pozwala na dłuższe ich przechowywanie. Dzięki temu przez cały rok można korzystać z walorów tych owoców. Owoce suszone są tak samo cennym źródłem składników odżywczych jak te świeże. Znajduje się w nich jeszcze więcej witamin, składników mineralnych oraz beta-karotenu.

Na bazie pestek moreli wytwarzany jest olej z moreli. Jest on stosowany głównie jako produkt kosmetyczny.

Osoby z cukrzycą powinny spożywać morele z umiarem, zwłaszcza te suszone, ze względu na wyższą zawartość węglowodanów. Nadmierne spożycie tych owoców może wywołać efekt przeczyszczający. Przy spożywaniu pestek moreli należy zachować ostrożność, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje.

2025-08-05 08:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.
CZYTAJ DALEJ

Włochy: święta jak w stajence, tylko dzieci brak, same zwierzęta

2025-12-21 18:38

[ TEMATY ]

dzieci

Włochy

Adobe.Stock

W wielu włoskich rodzinach przy świątecznym stole ponownie zabraknie dzieci. Ich miejsca zajmują zwierzęta. Jak podał urząd statystyczny, od 2006 r. odsetek bezdzietnych par w wieku poniżej 65 lat posiadających zwierzęta domowe wzrósł o 10 punktów procentowych: z 38 do 47,9 proc. Zwierzęta domowe to jedyna populacja, która wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat we Włoszech.

Wielokrotnie przestrzegał przed tym Franciszek: „Istnieje kultura, w której przedkłada się posiadanie psów i kotów nad posiadanie dzieci” – mówił przed rokiem argentyński papież.
CZYTAJ DALEJ

W Caritas święta są codziennie

2025-12-22 15:40

Magdalena Lewandowska

Ks. Dariusz Amrogiwicz, dyrektor wrocławskiej Caritas i Błażej Krasoń, prezes Banku Żywności we Wrocławiu, opowiadali o pomaganiu ubogim nie tylko w święta.

Ks. Dariusz Amrogiwicz, dyrektor wrocławskiej Caritas i Błażej Krasoń, prezes Banku Żywności we Wrocławiu, opowiadali o pomaganiu ubogim nie tylko w święta.

Caritas Archidiecezji Wrocławskiej zaprosiła dziś do jadłodajni na ul. Słowiańską osoby samotne i ubogie.

25 osób to podopieczni Parafialnego Zespołu Caritas parafii św. Józefa Oblubieńca na wrocławskim Ołbinie. Jak podkreśla Paweł Trawka, rzecznik Caritas, to spotkanie lokalne, by być blisko ludzi tam, gdzie mieszkają. – Zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy chcą przychodzić na takie spotkania, większość woli po prostu zabrać paczkę do domu. Spotkanie wigilijne jest dla tych, którzy chcą wspólnie poświętować w wigilijnej atmosferze, z choinką, kolędami w bliskości z innymi – tłumaczy ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję