Reklama

Porady

Szlachetne zdrowie

Jak unormować poziom trójglicerydów?

Trójglicerydy to związki, z których organizm czerpie energię. Wchodzą w skład tkanki tłuszczowej. Mogą być niebezpieczne tylko wtedy, kiedy ich poziom jest nieodpowiedni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Oznaczenie stężenia trójglicerydów jest dobrym wskaźnikiem kondycji organizmu, a w szczególności wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych i innych. Warto je wykonywać choćby raz w roku, tym bardziej że podwyższony poziom może nie dawać objawów, a zwiększa ryzyko zawałów serca, udarów mózgu czy miażdżycy. Dieta przeciętnego Kowalskiego predysponuje do podniesienia poziomu trójglicerydów, dlatego warto go badać i starać się go unormować. Szacuje się, że ok. 20% Polaków może mieć zaburzony poziom ich wartości. Ten problem może też dotyczyć dzieci, przy czym w tej sytuacji przyczyna zazwyczaj tkwi w otyłości i niewłaściwej diecie.

Najlepiej, aby ich stężenie wynosiło poniżej 100 mg/dl. Za normę uważa się zazwyczaj wynik do 150 mg/dl – powyżej 150 mg/dl istnieje już dość duże ryzyko chorób, co najmniej sercowo-naczyniowych. Najlepiej obliczyć także wskaźniki trójglicerydów podzielonych przez poziom HDL. Powinien on wynosić poniżej 2. Podwyższony poziom trójglicerydów często współistnieje z podniesionym cholesterolem. Warto pamiętać, że do badania należy się przygotować przez pobranie krwi na czczo i niepicie alkoholu dzień wcześniej, jak również nieobjadanie się wieczorem, dzień przed badaniem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wysoki poziom trójglicerydów może być skutkiem otyłości czy chorób współistniejących, takich jak: cukrzyca, insulinooporność, choroby nerek, wątroby, tarczycy, nadnerczy, trzustki, zaburzenia hormonalne czy zażywanie leków – m.in. glikokortykosteroidy czy antykoncepcja. Wysoka wartość może być też konsekwencją uwarunkowania genetycznego czy nadmiernego spożywania alkoholu, a także złej diety. Poziom trójglicerydów podnoszą cukry, tłuszcze trans, choćby z produktów cukierniczych czy czipsów. Podobnie działają także duża ilość fruktozy (np. ze słodkich owoców, soków), napoje z syropem glukozowo-fruktozowym czy nawet miód, choć jest potencjalnie zdrowy.

Jeśli tylko istnieje możliwość niefarmakologicznego uregulowania poziomu trójglicerydów, warto zacząć od naturalnych metod. Najlepiej – od zmiany stałych nawyków żywieniowych. Najważniejsze będzie restrykcyjne ograniczenie cukru, także soków i słodkich napojów oraz węglowodanów, a także dołożenie dobrego omega-3. Należy powtórzyć wynik, aby sprawdzić, czy powyższe zalecenia przynoszą oczekiwane efekty. Warto też udać się do lekarza, by znaleźć przyczynę problemu, jeśli nie jest nim zła dieta. W zależności od pozostałych wyników i objawów należy podjąć odpowiednie leczenie.

Reklama

Prawidłowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna powinny być pierwszym krokiem do uregulowania poziomu trójglicerydów. Aby to uczynić, trzeba obniżyć poziom cukru, węglowodanów, a także produktów przetworzonych w diecie. Należy zwiększyć ilość nienasyconych tłuszczów oraz warzyw, uwzględnić w diecie zioła, takie jak kurkuma, imbir, kozieradka. Czosnek również może być pomocny – nawet 1 ząbek czosnku stosowany codziennie. Dobrą dietą będzie dieta śródziemnomorska, DASH oraz ta z niskim indeksem glikemicznym (np. pieczywo razowe zamiast białego) oraz zwiększoną ilością błonnika. Istotny jest sposób przygotowania posiłków – najlepsze są te na surowo, gotowane i duszone. Do diety należy dołączyć dobre tłuszcze, jak omega-3 i inne oleje roślinne, choćby z wiesiołka czy sezamu, oliwę. Pomocnie wpływać mogą orzechy czy migdały, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza B3, oraz C, D i produkty bogate w te witaminy.

Udowodniono klinicznie, że poziom trójglicerydów obniża monakolina, czyli dziki fermentowany ryż. Pomocne mogą być preparaty wpływające na kondycję wątroby, jak choćby ostropest (sylimaryna) czy berberys.

Należy pamiętać o regularnych ćwiczeniach fizycznych – co najmniej 150 min umiarkowanej aktywności tygodniowo, mogą to być basen, rower, spacer czy aerobik. Należy kontrolować wagę – w razie nadwagi „zrzucić” kilka kilogramów. W przypadku palenia papierosów należy co najmniej zredukować ich liczbę.

Przykładowy jadłospis przy podniesionych trójglicerydach:

Śniadanie: sałatka z awokado i oliwą.

Drugie śniadanie: jogurt z borówkami, łyżką błonnika witalnego i migdałami.

Obiad: krem z brokuła, łosoś z brązowym ryżem i ze szpinakiem.

Kolacja: chleb żytni z humusem oraz ogórkiem kiszonym i kiełkami.

2025-07-14 17:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święty Łazarz

Niedziela przemyska 10/2013, str. 8

[ TEMATY ]

św. Łazarz

Wskrzeszenie Łazarza, fot. Flickr CC BY-SA 2.0

Raz w życiu się uśmiechnął, kiedy zobaczył kradzież glinianego garnka. Powiedzieć miał wówczas: „Garstka prochu kradnie inną garstkę prochu”… Ks. Stanisław Pasierb w tomiku wierszy „Rzeczy ostatnie i inne wiersze” pisał pięknie o odczuciach Łazarza: „(...) warto było, ale po to tylko, żeby się dowiedzieć, że On (Chrystus) zanim mnie wskrzesił, płakał ponieważ umarłem...”.

Kiedy Caravaggio, niezrównany mistrz światłocienia, namalował dla bogatego włoskiego kupca, w kościele w Messynie, „Wskrzeszenie Łazarza” obraz nie spotkał się z aprobatą widzów. Porywczy z natury, pełen kontrastów artysta, na oczach zdumionych wiernych pociął malowidło brzytwą, czym wprawił w konsternację nie tylko swego mecenasa, ale i mieszkańców Messyny. Podziel się cytatem Wkrótce w 1609 r., w kościele Służebników Chorych artysta ponownie podjął temat. Martwy, wyciągnięty z grobu Łazarz leży w strumieniu charakterystycznego dla twórczości malarza światła. Pełna patosu scena zyskuje dzięki umiejętnemu zastosowaniu kontrastu światła i cienia. Wśród widzów tej niezwykłej sceny znajduje się także… sam artysta. Wedle Ewangelii św. Jana, z której znamy opis tego wydarzenia, śmierć Łazarza z Betanii wstrząsnęła jego siostrami Martą i Marią. Czasem zdarza się tak (a wszyscy jakoś podświadomie boimy się takiej sytuacji), że kiedy akurat jesteśmy daleko od rodzinnego domu, umiera człowiek nam bliski.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. Dominik Kozak

2025-12-16 14:25

[ TEMATY ]

nekrolog

Zielona Góra

sulechów

Adobe Stock

16 grudnia, w wieku 45 lat i 20. roku kapłaństwa zmarł ks. Dominik Kozak, wikariusz parafii pw. św. Stanisława Kostki w Sulechowie.

Ks. Dominik Kozak urodził się 21 lipca 1980 r. w Zielonej Górze. W latach 1987-1995 uczył się w Szkole Podstawowej nr 2 w Zielonej Górze, a następnie w Liceum Zawodowym przy Zespole Szkół Ekologicznych w Zielonej Górze.
CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Papież: słowa wiary są wciągane do walki politycznej i błogosławienia nacjonalizmu

2025-12-18 11:36

[ TEMATY ]

Światowy Dzień Pokoju

Leon XIV

PAP/EPA/ANGELO CARCONI

Papież Leon XIV przestrzegł przed konsekwencjami dominującej na świecie logiki konfrontacji, strachu i dominacji siły. W swoim pierwszym orędziu na Światowy Dzień Pokoju odnotował, że także słowa wiary są wciągane do walki politycznej i „błogosławienia nacjonalizmu”.

Światowy Dzień Pokoju będzie obchodzony 1 stycznia pod hasłem „Pokój z wami wszystkimi. W kierunku pokoju nieuzbrojonego i rozbrajającego”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję