Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kresowe smaki na lato

Potrawy wschodniej Polski charakteryzują się połączeniem wpływów wielu kultur, co sprawia, że są wyjątkowe. Warto po nie sięgnąć także w upalne dni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podlaskie leniwe

SKŁADNIKI :
* 50 dag gotowanych ziemniaków
* 25 dag mąki
* 10 dag białego sera
* 1 jajko
* sól.

Wykonanie:
1. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z białym serem.
2. Do masy dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób na elastyczne, dające się formować ciasto.
3. Uformuj wałek, posypując mąką, spłaszcz go i nożem odcinaj podłużne paseczki.
4. Ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Podawaj okraszone skwarkami boczku przesmażonego z cebulką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik wileński

SKŁADNIKI :
* duży pęczek botwiny z młodymi buraczkami
* 2 ogórki
* 5 łyżek posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* sól.

Reklama

Wykonanie:
1. Oczyszczoną botwinkę posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
2. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu ok. 10 min. Zostaw do wystudzenia.
3. Czosnek zmiażdż lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodaj do botwinki.
4. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną, dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku.
5. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
6. Jajka obierz, przekrój na połówki i wkładaj do każdej porcji.
7. Do chłodnika można dodać pokrojone w kostkę mięso pieczone drobiowe (dawniej dodawano obrane szyjki rakowe).

Babka ziemniaczana

SKŁADNIKI :
* 80 dag ziemniaków
* 20 dag wędzonego surowego boczku
* 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 jajka
* 1 cebula
* 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 płaska łyżka masła do smarowania formy
* 1 łyżka bułki tartej.

Wykonanie:
1. Formę do pieczenia babki (30 x 25 cm) wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
2. Boczek potnij w poprzek na centymetrowe paski i przesmaż na klarowanym maśle, aż stanie się chrupki (ale nie przypalony).
3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie zetrzyj cebulę.
4. Po 10 min ziemniaki odciśnij, wylej płyn, dodaj przetartą cebulę, jajka, boczek wraz z wytopionym tłuszczem, mąkę i drobno posiekany majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pierzem.
5. Masę ziemniaczaną wylej do przygotowanej formy, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 180oC.
6. Piecz przez godzinę, później zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min, aż wierzch się zrumieni.
7. Babkę podawaj z kwaśną śmietaną.

Pielmieni

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka masła
* sól
NadzIenie:
* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* 1 czerstwa bułka kajzerka
* 1/2 szklanki mleka
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju lub smalcu
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia, a następnie dokładnie odciśnij.
2. Mięso i bułkę przepuść przez maszynkę.
3. Na nagrzaną patelnię daj olej lub smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz czosnek i podsmażaj do lekkiego zeszklenia się cebuli.
4. Przełóż do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób z niej wianuszek, do środka wlej gorącą wodę, dodaj masło i sól i szybko zarabiaj ciasto.
6. Rozwałkuj ciasto, szklanką wykrawaj okrągłe placuszki. Na każdy kładź łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejaj (można użyć formy do sklejania pierożków).
7. Tak przygotowane pielmieni gotuj jak tradycyjne pierogi, ok. 2 min od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody.
8. Pielmieni można podawać w rosole, jak kołduny, ale także jako samodzielne danie okraszone masłem lub śmietaną. Można je także odsmażać.

2025-06-30 18:52

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wygodne obuwie na lato. Jak je dopasować?

[ TEMATY ]

lato

wygodne obuwie

jak dopasować?

Materiał sponsora

Jak dopasować wygodne obuwie na lato?

Jak dopasować wygodne obuwie na lato?

Lato to pora roku, w której w końcu można pożegnać ciężkie obuwie i wskoczyć w lekkie sandały czy klapki. Choć przecież to tylko niektóre z propozycji, które sprawdzą się w ciepłe dni! Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze obuwia na lato.

Latem warto wybierać buty wykonane z oddychających, lekkich i naturalnych materiałów, które zapobiegają przegrzewaniu się stóp i po prostu zapewniają komfort. Co wybrać?
CZYTAJ DALEJ

Antykoncepcja z NFZ? Polska 2050 forsuje ustawę, eksperci biją na alarm

2025-10-27 12:01

[ TEMATY ]

antykoncepcja

gaelx / photo on flickr

Klub Parlamentarny Polska 2050 złożył w Sejmie projekt ustawy, który zakłada refundację środków antykoncepcyjnych dla kobiet w wieku 18-25 lat. Inicjatywa, stanowiąca część szerszej ofensywy legislacyjnej ugrupowania, budzi jednak poważne zastrzeżenia wielu środowisk. Eksperci ostrzegają zarówno przed etycznymi i społecznymi skutkami proponowanych zmian, jak i przed znacznym obciążeniem budżetu państwa - koszty realizacji projektu mają sięgać nawet 500 milionów złotych rocznie.

Projekt jest nowelizacją dwóch ustaw: o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobów medycznych. Polska 2050 po raz pierwszy przedstawiła tę propozycję w ubiegłym roku, jednak dokument nie został wówczas poddany dalszym pracom parlamentarnym. Teraz ugrupowanie ponawia inicjatywę, licząc na szybsze procedowanie dzięki zmianom w regulaminie Sejmu.
CZYTAJ DALEJ

Rozwój serwisu internetowego Cyfrowa Biblioteka Diecezjalna w Sandomierzu

2025-10-27 12:38

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Biblioteka Diecezjalna w Sandomierzu po raz kolejny udostępniła w Internecie swoje cenne zbiory biblioteczne i archiwalne. Stało się to możliwe dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu rządowego Kultura Cyfrowa. Środki te, wysokości 50 tys. zł, przeznaczone zostały na zadanie pod nazwą Rozwój Cyfrowej Biblioteki Diecezjalnej w Sandomierzu. Digitalizacja i udostępnienie zbioru rękopisów. Łączny koszt wszystkich prac związanych z tą inicjatywą wyniósł 62 780 zł.

Celem projektu był rozwój i zwiększenie atrakcyjności serwisu Cyfrowa Biblioteka Diecezjalna w Sandomierzu. Wspomniane repozytorium cyfrowe diecezjalna książnica prowadzi już ponad 15 lat. Odpowiednią infrastrukturę pozwalającą na przechowywanie i udostępnianie zdigitalizowanych wersji obiektów piśmienniczych zainstalowano pod koniec 2008 r. Pierwsze skany opublikowano już w styczniu 2009 r. Od tego czasu do biblioteki cyfrowej trafiło 2 677 obiektów. Wśród nich są manuskrypty średniowieczne, nowożytne rękopisy biblioteczne, inkunabuły, starodruki, książki i czasopisma z XIX i XX w., dokumenty pergaminowe, archiwalia, muzykalia i wiele innych. Z racji na rosnącą liczbę skanów koniecznym było stałe powiększanie przestrzeni dyskowej do ich przechowywania. Obecnie znajdują się one już na czterech macierzach dyskowych. Zadanie zrealizowane w 2025 r. zakładało zakup jednej z nich, gdzie wgrywane są najnowsze pliki. Cyfrowe wersje obiektów udostępniane są Internecie poprzez serwis oparty na oprogramowaniu dLibra. Od 2008 r. był on już kilkukrotnie aktualizowany. W chwili obecnej jest to już szósta wersja tegoż oprogramowania. Od momentu udostępnienia pierwszych skanów Cyfrowa Biblioteka Diecezjalna w Sandomierzu odnotowała prawie 10 milionów unikalnych wizyt. Można z niej korzystać z dowolnego miejsca na świecie i jest to całkowicie darmowe.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję