Reklama

Z zakonnej kuchni

Sposób na ciasto francuskie

Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach. Na słodko lub słono, na zimno i gorąco. Jakie przekąski przygotować z ciasta francuskiego?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

Składniki:
łyżka oleju
25 dag szpinaku (może być mrożony)
1/2 cebuli
10 dag sera typu feta
sól, pieprz, suszony czosnek staropolski do smaku
jajko
opcjonalnie: sezam, siemię lniane, czarnuszka

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulkę i duś ją kilka minut.
2. Dodaj szpinak. (Uważaj, żeby się nie przypalił). Duś do momentu, aż odparuje woda.
3. Dodaj ser, zamieszaj, gotuj ok. 2 min. Dopraw do smaku. (Masa powinna być gęsta, żeby nie wypływała z ciasta). Pozostaw do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie podziel na dwie równe części (przekrój je wzdłuż krótszego boku).
5. Na każdą z części nałóż masę szpinakową i zawiń ciasto w roladę. Pokrój na równe plastry o grubości ok. 5 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce do wyrośnięcia ciasta.
7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Możesz też posypać je sezamem, siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piecz ok. 18-20 min w temp. 180oC. Można podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z parówkami

Składniki:
6 cienkich parówek
5 dag sera żółtego
jajko
opcjonalnie: zioła prowansalskie, sezam, czarnuszka

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto pokrój na równej szerokości plastry – na tyle szerokie, by można w nie było zawinąć parówkę.
2. Wzdłuż ciasta układaj plastry sera, parówki (można je podzielić wzdłuż na pół, wtedy przekąska będzie delikatniejsza).
3. Parówki zawiń szczelnie w ciasto i pokrój na równej wielkości kawałki (mniejsze będą bardziej podzielne).
4. Ułóż na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ziołami bądź nasionami. Piecz ok. 18 min w temp. 190oC – czas zależy od wielkości przekąski.
5. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem bądź sałatką.

Z gruszką

Składniki:
2 gruszki
ser pleśniowy naturalny
orzechy włoskie
płatki migdałowe
jajko

Wykonanie:
1. Gruszki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki, na których zmieszczą się plastry gruszki.
3. Na wyłożonej papierem blasze ułóż kawałki ciasta, na nich – po plastrze gruszki i sera oraz połówkę orzecha.
4. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 180oC ok. 15 min – do zrumienienia ciasta.
5. Podawaj z powidłami.

Świderki

Składniki:
w wersji na ostro: keczup lub pesto
w wersji na słodko: gęsty dżem lub powidła
jajko
opcjonalnie: sezam, czarnuszka, siemię lniane, drobno posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem lub dżemem.
2. Pokrój na równej szerokości paski – ok. 2 cm – i przekrój na połowę, żeby były krótsze.
3. Każdy kawałek lekko zwiń, by utworzył spiralę. Ułóż na blasze, części bez nadzienia posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz posypać ziarnami bądź orzechami.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zarumienienia ciasta.

Ślimaczki na ostro

Składniki:
keczup
kilka plastrów szynki konserwowej
tarty ser mozzarella
jajko
opcjonalnie: ulubione zioła

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem.
2. Na środku układaj wzdłuż plastry szynki, całość posyp cienko serem (zostaw czyste dłuższe krawędzie). Możesz posypać ulubionymi ziołami.
3. Ciasto zawijaj jak roladę – może być luźno, podczas pieczenia ciasto wyrośnie.
4. Pokrój ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180oC. (Uważaj, żeby nie przypalić, ciasto powinno być lekko zrumienione). Można podawać z sosami: jogurtowym, pomidorowym bądź czosnkowym.

Miniróżności

Składniki:
kilka pomidorków cherry
cebulka
oliwki czarne i zielone
kilka łyżeczek pesto
ser mozzarella w kawałku
minipieczarki
jajko

Wykonanie:
1. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem.
2. Pokrój je na równe kwadraty o boku 4-5 cm.
3. Na każdy kawałek ułóż pojedynczo: połówki pomidorków, pieczarek, plasterki oliwek i cebulki, łyżeczkę pesto, kostkę sera.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zrumienienia ciasta.

2024-12-28 16:58

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Eliksir zdrowia po zimie

Najwyższy czas, abyśmy wzięli się za siebie i oczyścili na wiosnę organizm!

Sok z brzozy od wieków był spożywany przez ludy Europy Północnej na początku wiosny w celu odnowy i wzmocnienia organizmu po zimie. Kiedyś ludzie gromadami wybierali się do lasu w celu pozyskania tego cennego soku. Nasi przodkowie nazywali sok z brzozy oskołą, bzowiną. Dawali sok dzieciom i nastolatkom, żeby lepiej się rozwijały, dorosłym, aby dodać im energii po długiej zimie, starszym, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Uzupełniali w ten sposób w organizmie niedobory wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, jak również dostarczali witamin. Tym samym wzmacniali siły fizyczne i psychiczne. I szybko odczuwali przypływ siły i energii.
CZYTAJ DALEJ

Turcja: odkryto fresk Jezusa - „Dobrego Pasterza” z III w.

2025-12-15 10:25

[ TEMATY ]

Turcja

fresk

Adobe Stock

Şanlıurfa, miasto w południowo--wschodniej Turcji, na równinie Charan

Şanlıurfa, miasto w południowo--wschodniej Turcji, na równinie Charan

Archeolodzy w Turcji odkryli fresk z wczesnochrześcijańskiej epoki Anatolii, przedstawiającego Jezusa o rzymskich rysach jako „Dobrego Pasterza”. Malowidło odnaleziono w sierpniu br. w podziemnym grobowcu w pobliżu Izniku, miasta w północno-zachodniej Turcji, które zapisało się w historii chrześcijaństwa jako miejsce I Soboru Nicejskiego w 325 r. n.e. Papież Leon XIV niedawno odwiedził to miasto w ramach swojej pierwszej podróży zagranicznej.

W tamtym czasie region należał do Imperium Rzymskiego, a grobowiec w wiosce Hisardere datowany jest na III wiek, okres, gdy chrześcijanie wciąż doświadczali powszechnych prześladowań. Fresk Dobrego Pasterza ukazuje młodzieńczego, ogolonego Jezusa, ubranego w togę i niosącego kozę na ramionach. Badacze podkreślają, że jest to jeden z nielicznych przykładów w Anatolii, gdzie Jezus został przedstawiony z wyraźnie rzymskimi atrybutami.
CZYTAJ DALEJ

16 grudnia 1981 r. ZOMO zabiło górników z kopalni „Wujek” – strzały padły, gdy wydawało się, że jest po wszystkim

2025-12-16 07:24

[ TEMATY ]

stan wojenny

Wikipedia/Autor nieznany

Zomowcy podczas demonstracji w stanie wojennym

Zomowcy podczas demonstracji w stanie wojennym

16 grudnia 1981 r., od kul funkcjonariuszy plutonu specjalnego ZOMO zginęło dziewięciu górników kopalni „Wujek” w Katowicach. Strzały padły zaraz po tym, gdy górnicy wyparli napastników za bramę i wydawało się, że jest po walce.

Strajk w kopalni „Wujek” rozpoczął się 14 grudnia. Górnicy żądali odwołania stanu wojennego i uwolnienia Jana Ludwiczaka, szefa zakładowej „Solidarności”, który w nocy z 12 na 13 grudnia został zabrany przez milicję z mieszkania i internowany.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję