Reklama

W wolnej chwili

Dobre rady

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pomidory

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima). Pomidory należy umyć, naciąć skórkę na krzyż na obu końcach, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach (czas zależy od grubości skóry pomidorów) wylać wrzątek, a pomidory od razu zalać zimną wodą – skórka zacznie się marszczyć i łatwo zdjąć ją nożem. Pomidory trzeba pokroić, wykroić zielone i twarde części i ugotować do miękkości. Można je zmielić blenderem przed lub po ugotowaniu.

Dodatki

Warzywa, które są składnikami przetworów z pomidorów, trzeba gotować osobno – zawarte w pomidorach substancje wydłużą znacznie czas gotowania warzyw.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Domowe przetwory z pomidorów z dodatkiem ziół są mniej trwałe, dlatego zioła lepiej dodać bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy z dodatkiem warzyw ze słoika.

Słoiki

Słoiki i pokrywki trzeba przygotować przed przystąpieniem do robienia przetworów, tzn. je umyć, a następnie wygotować. Do słoików należy wkładać bardzo gorącą masę drewnianą łyżką. Potem wytrzeć brzegi słoików papierową serwetką, szczelnie zakręcić czystymi i suchymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostudzenia.

Pasteryzacja

Przetwory do długiego przechowywania warto utrwalić przez pasteryzację. Ostudzone słoiki należy wstawić do garnka z szerokim dnem, wlać chłodną wodę do wysokości 3/4 słoików i powoli podgrzewać pod przykryciem. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać małe słoiki przez 15-20 min, średnie przez 20-25 min a duże przez 35-40 min w temperaturze bliskiej wrzenia.

Potem wyłączyć gaz, wyjąć słoiki i zostawić do ostudzenia.

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bruschetta z pomidorem i mozzarellą

Składniki: 1/2 bagietki pszennej pełnoziarnistej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek pomidor 4 plastry sera mozzarela 1 garść bazyli szczypta pieprzu czarnego
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas o komisji ds. nadużyć: jeśli nie będzie niezależna, to lepiej, żeby jej nie było

Gdyby komisja ds. zbadania zjawiska nadużyć seksualnych miała nie być niezależna, to lepiej, żeby jej nie było – powiedział PAP metropolita warszawski abp Adrian Galbas. Dodał, że „atrapa uczciwej komisji” jedynie skompromitowałaby Episkopat i jeszcze bardziej osłabiła zaufanie wiernych.

PAP: Jakie wydarzenia w mijającym roku były najważniejsze dla Kościoła?
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Papież zaapelował o 24-godzinny świąteczny rozejm na Ukrainie i na całym świecie

2025-12-23 21:09

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

pokój na świecie

Vatican Media

Papież Leon XIV zaapelował we wtorek o 24-godzinny świąteczny rozejm na Ukrainie i na całym świecie. Wyraził zarazem smutek, że Rosja możliwość takiego rozejmu już odrzuciła.

Podczas rozmowy z dziennikarzami przed powrotem z podrzymskiej rezydencji w Castel Gandolfo do Watykanu papież powiedział: - Naprawdę wśród rzeczy, które bardzo mnie zasmucają, jest fakt, że Rosja odrzuciła bożonarodzeniowy rozejm.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję