Reklama

Z zakonnej kuchni

Najlepsze na upały

Chłodnik kresowy

Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
·· duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
·· 2 ogórki
·· pół szklanki posiekanego koperku
·· pół szklanki posiekanego szczypiorku
·· 2 jajka ugotowane na twardo
·· 2 ząbki czosnku
·· 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
·· pół szklanki kwaśnej śmietany
·· 200 g ugotowanego lub pieczonego mięsa drobiowego
·· sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

WYKONANIE:
Dokładnie oczyszczoną botwinę drobno posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Przełóż do rondla, zalej wodą tak, aby jarzynki były zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu ok. 30 min.
Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę; dodaj to wszystko do botwinki. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną, dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku.
Wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godz.
Jajka pokrój na połówki i włóż po dwie do każdej porcji.
Dodaj pokrojone w kostkę mięso.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-07-05 12:18

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pora na szparagi

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego nie wolno go przegapić. Najlepszy czas na ich zakup to maj i czerwiec. Są one wtedy najsmaczniejsze, nie mają zdrewniałych włókien. Szparagi są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają też duże ilości kwasu foliowego.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Gwiazda, która odsłania serce

2025-12-14 20:27

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Lb 24, 2-7. 15-17a • Mt 21, 23-27
CZYTAJ DALEJ

Lublin: ABW zatrzymała studenta podejrzewanego o przygotowywanie masowego zamachu

2025-12-16 09:23

[ TEMATY ]

zamach

Adobe Stock

Prokurator przedstawił Mateuszowi W. zarzut dotyczący podejmowania działań przygotowawczych do przeprowadzenia zamachu terrorystycznego, który mógł skutkować śmiercią lub ciężkimi obrażeniami wielu osób – poinformowała we wtorek Prokuratura Krajowa. Wcześniej rzecznik koordynatora służb specjalnych Jacek Dobrzyński przekazał, że zatrzymany przez ABW jest studentem KUL.

Mężczyzna został zatrzymany 30 listopada przez funkcjonariuszy ABW „w trybie niecierpiącym zwłoki” w związku z zachodzącym podejrzeniem, iż przygotowywał on zamach terrorystyczny z użyciem materiałów wybuchowych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję