Składniki: 1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
świeży majeranek
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
Wykonanie: Najpierw przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek.
Żeberka natrzeć solą, pieprzem i gałązkami majeranku; pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160°C. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Pokroić je w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić przez kilka minut, na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Upieczone żeberka podzielić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.
Magda Umer była symbolem artystki, matki, przyjaciółki, doskonałą erudytką z ogromną wiedzą o muzyce i literaturze - powiedział PAP aktor Wiktor Zborowski. Piosenkarka, wykonawczyni poezji śpiewanej oraz aktorka Magda Umer zmarła w wieku 76 lat.
- Była wielką artystką, poetką teatru, poetką estrady - powiedział w rozmowie z PAP aktor Wiktor Zborowski, który niejednokrotnie pracował z Magdą Umer. - Całą swoją twórczość „rysowała” cieniusieńką kreską Tadeusza Kulisiewicza. Było to delikatne, ulotne, zwiewne, takie ażurowe - ocenił. Zaznaczył, że była jednocześnie „wspaniale wykształconą osobą i doskonałą erudytką”. Miała wielką wiedzę o muzyce i literaturze.
Podczas jubileuszu biskup poświęcił pamiątkową tablicę
Ćwierć wieku temu powstał kościół filialny w Szklarce Radnickiej, która należy do parafii pw. Matki Bożej Częstochowskiej w Radnicy. Jubileusz świętowano 12 grudnia podczas Mszy św pod przewodnictwem pasterza diecezji bp. Tadeusza Lityńskiego.
Jubileusz kościoła filialnego w Szklarce Radnickiej był okazją do dziękczynienia zarówno za ludzi, którzy ćwierć wieku temu podjęli trud jego budowy, jak i za tych, którzy przez ostatnie 25 lat troszczyli się o tę świątynię i za tych, którzy robią to także dziś – duszpasterzy parafii i świeckich. - To budowla sakralna wzniesiona nie przed wiekami na chwałę Bożą, ale w ostatnich latach jako miejsce spotkania i wsłuchiwania się w głos Boga, ale także miejsce przemiany ludzkiego serca. Chcemy podziękować naszą modlitwą za tych, którzy podjęli odważną decyzję o budowie kościoła, za tych, którzy przez 25 lat troszczyli się o nią i troszczą się także dzisiaj, że jej wygląd zewnętrzny i wnętrze są imponujące – zauważył w homilii bp Lityński. - Ta świątynia, ale też gromadząca się tutaj wspólnota ma swoją patronkę Matkę Kościoła – przypomniał pasterz diecezji.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.