Reklama

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem i serem to nieco lżejsza od tradycyjnej – mięsnej – odsłona tego dania. Łatwo się ją przyrządza i dobrze smakuje.

Niedziela Ogólnopolska 44/2019, str. 58

adobe.stock.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 opakowanie makaronu lasagne (400 g)

• 50 dag mrożonego szpinaku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 cebula

• 2-3 ząbki czosnku

• 2 łyżki oliwy

• 30 dag sera typu feta

• sól, pieprz

• kilka plasterków mozzarelli

Sos beszamelowy:

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki mąki

• 0,5 litra mleka

• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje. Dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż do uzyskania białego koloru. Do zasmażki wlewaj powoli chłodne mleko, nie przerywając mieszania, zagotuj. Posól, dodaj pieprz i trochę gałki muszkatołowej.

Na spód kwadratowej blachy wylej cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż kilka płatów lasagne, polej je sosem beszamelowym, następnie rozsmaruj masę szpinakową. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić płat lasagne. Wierzch polej sosem beszamelowym i połóż pokrojone plasterki mozzarelli. Piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Podawaj na gorąco.

2019-10-29 12:48

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święci Apostołowie Szymon i Juda Tadeusz

To najmniej znani spośród Apostołów. Święty Szymon, jak twierdzą niektórzy Ojcowie Kościoła, pochodził z Kany Galilejskiej. Ewangelista Łukasz nadał mu przydomek „Gorliwy”. Papież Benedykt XVI w swojej katechezie podkreślił, że „Szymon, jeśli nawet nie należał do nacjonalistycznego ruchu Zelotów, wyróżniał się przynajmniej płomiennym zapałem do żydowskiej tożsamości, a więc do Boga, do swego ludu i do Prawa Bożego”.
CZYTAJ DALEJ

W diecezji kieleckiej dwóch kapłanów odeszło tego samego dnia

2025-10-25 15:42

[ TEMATY ]

diecezja kielecka

śmierć kapłana

diecezja.kielce.pl

W piątek, 24 października 2025 roku, zmarło dwóch kapłanów: ks. Rafał Palacz oraz ks. Marcin Bajer. Informacje o ich śmierci pojawiły się na stronie diecezjalnej.

Ks. Rafał Palacz, wikariusz parafii w Sokolnikach, miał 48 lat. Jak poinformowała diecezja, szczegóły uroczystości pogrzebowych zostaną ogłoszone w najbliższych dniach.
CZYTAJ DALEJ

„Kreślić nowe mapy nadziei”. Papież Leon XIV o misji edukacji w świecie niepewności

2025-10-28 13:31

[ TEMATY ]

papież

Vatican Media

W 60. rocznicę ogłoszenia soborowej deklaracji „Gravissimum educationis” Papież Leon XIV kieruje do całego Kościoła List Apostolski „Disegnare nuove mappe di speranza” („Kreślić nowe mapy nadziei”). Dokument ukazuje edukację jako serce ewangelizacji i - jak pisał Ojciec Święty w Dilexi te - „jedną z najwyższych form chrześcijańskiej miłości”.

„Edukacja nie jest działalnością uboczną, ale stanowi samą tkankę ewangelizacji” - pisze Leon XIV w liście podpisanym w wigilię 60. rocznicy deklaracji Soboru Watykańskiego II Gravissimum educationis.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję