Reklama

Kaczka z żurawiną

Pieczona kaczka to klasyczne danie polskiej kuchni – idealne na świąteczny czy uroczysty obiad. Choć to popisowa potrawa, jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu.

Niedziela Ogólnopolska 14/2019, str. 58

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
• 1 kaczka (ok. 2 kg lub więcej)
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 100 g suszonej żurawiny
• olej
• majeranek
• sól
• 0,5 l wytrawnego czerwonego wina lub soku jabłkowego

Wykonanie:
Kaczkę nasolić i natrzeć majerankiem – w środku i na zewnątrz (najlepiej pozostawić na noc, żeby dobrze przeszła przyprawami).
Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Kaczkę nadziać jabłkami wymieszanymi z żurawiną i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Część jabłek pozostawić. Olej rozgrzać w naczyniu do pieczenia (wybrać takie z pokrywą). Kaczkę obsmażyć, by zamknąć pory mięsa – będzie bardziej soczysta po upieczeniu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 170°C. Piec ok. 40 min. Następnie podlać kaczkę winem lub sokiem jabłkowym (wlać najwyżej 2/3 płynu) i piec kolejnych 40 min. Dodać resztę jabłek, sprawdzić, czy płyn nie wymaga uzupełnienia, i piec ok. 30 min – sprawdzić, czy kaczka jest miękka. Jeśli chcemy mieć bardziej rumianą skórkę, na ostatnie 10-15 min pieczenia naczynie należy odkryć.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2019-04-03 10:07

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nigeria: Bandyci porwali 13 wiernych z kościoła w środkowej części kraju

2025-12-18 08:18

[ TEMATY ]

Nigeria

Adobe Stock

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

Co najmniej 13 wiernych zostało porwanych przez uzbrojonych bandytów, którzy zaatakowali kościół w stanie Kogi w środkowej Nigerii, poinformował w środę Kingsley Fanwo, stanowy komisarz ds. informacji.

Atak przeprowadzono w niedzielę w Ayetoro-Kiri, miejscowości położonej w trudnodostępnej, porośniętej lasem deszczowym części kraju.
CZYTAJ DALEJ

"Wesołych świąt" (tylko za bardzo nie wiadomo jakich), czyli... neutralne światopoglądowo Boże Narodzenie

2025-12-18 21:09

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Karol Porwich/Niedziela

Portal niedziela.pl w rozmowie z naszym redaktorem naczelym - ks. Mariuszem Bakalarzem o świeckości Bożego Narodzenia.

Agata Kowalska: Porozmawiajmy o Bożym Narodzeniu, ale w trochę innym wymiarze. W wymiarze takiego, można rzec, zeświecczenia tychże świąt. Czy ksiądz, a szerzej – Kościół w Polsce - faktycznie obserwuje odchodzenie wiernych od religijnego wymiaru świąt Bożego Narodzenia?
CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie do sakramentu pojednania i pokuty

2025-12-18 23:41

Biuro Prasowe AK

– Letnie serce potrafi śmiertelnie zasnąć – mówił ks. Krzysztof Wons SDS podczas ostatniego dnia rekolekcji w Sanktuarium św. Jana Pawła II, na które kard. Grzegorz Ryś zaprosił księży Archidiecezji Krakowskiej przed swoim ingresem do katedry na Wawelu.

Na początku ostatniego dnia rekolekcji przed ingresem kard. Grzegorz Ryś powitał wszystkich księży zgromadzonych w Sanktuarium św. Jana Pawła II. Zapowiedział, że nauka rekolekcyjna będzie przygotowaniem do sakramentu pojednania i pokuty, a spotkanie stanie się również okazją do przekazania jałmużny na potrzeby mieszkańców Lwowa i Zaporoża.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję