5 jaj
0,5 małej cebuli
koperek lub natka pietruszki
majonez, musztarda
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka zemleć w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, majonezem wymieszanym z łyżeczką musztardy.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu zatytułowanej „ Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio i Matki Bożej Fatimskiej w Terliczce koło Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca pyszne danie, które można przygotować na obiad lub na kolację.
Składniki:
60 dag schabu
30 dag wędzonej szynki
mąka
1 szklanki białego wina
kostka rosołowa
olej do smażenia
sól, pieprz
Decyzja o zawieszeniu studenta zatrzymanego przez ABW była natychmiastowa. Została podjęta 8 grudnia, gdy tylko pismo sądu w tej sprawie dotarło na KUL - poinformował rzecznik KUL Wojciech Andrusiewicz podczas briefingu zorganizowanego we wtorek przez uczelnię w związku z informacją o zatrzymaniu studenta podejrzanego o przygotowywanie zamachu terrorystycznego. - Ubolewamy, że taka sytuacja dotyczy studenta Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, choć to student pierwszego roku - podkreślił rzecznik.
Rzecznik prasowy KUL Wojciech Andrusiewicz poinformował, że 8 grudnia na Katolicki Uniwersytet Lubelski dotarło pismo z sądu rejonowego Szczecin Prawobrzeże i Zachód o tymczasowym aresztowaniu studenta KUL, które zostało zastosowane wobec wskazanego studenta 2 grudnia.
Zarówno goście z Krakowa, jak i przedstawiciele środowiska dęblińskiego podkreślali, że wystawa jest ważnym elementem jubileuszowych obchodów i wyjątkową okazją do spotkania z historią.
W piątek 12 grudnia Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie było świadkiem wyjątkowego wydarzenia – uroczystego wernisażu wystawy czasowej „100-lecie Szkoły Orląt”, przygotowanej we współpracy z Lotniczą Akademią Wojskową
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.